Isi selittää sanoja äitiydestä

10. maaliskuuta 2018

Äitiyden ja vanhemmuuden myötä sanavarasto kasvaa kaikenlaisilla uusilla termeillä, joiden olemassaolosta ei edes aiemmin tiennyt! Mä muistan useammankin kerran, jolloin olen antanut Googlen laulaa. Jos joku on varmaa, niin se, että äitiyden ja vanhemmuuden kautta oppii VALTAVASTI uutta. 

Mä kokosin tähän postaukseen sellaisia sanoja, joita muistelen ihmetelleeni. Sain myös apua muutamalta Marraskuisen äidiltä, jotka antoivat panoksensa postaukseeni. Kiitos teille pohtimisavusta! 

Jotta tämä postaus ei jäisi liian asiapitoiseksi, pyysin Nikkeä kertomaan näiden sanojen merkitykset. Voin kertoa, että repesin totaalisesti useamman kerran! :D Vaikka Nikke on tosi osallistuva isä, eivät kaikki termit selvästikään ole hänellä hanskassa. Jotta kenellekään ei jäisi vääristynyt käsitys sanojen merkityksistä, kirjoitin niiden oikeat merkitykset Niken vastausten perään. EPISIOTOMIA   "Se on joku supistusjuttu. Ehkä synnytyksen käynnistys."
Episiotomia tarkoittaa toimenpidettä, jossa välilihan repeytyminen synnytyksessä estetään leikkaamalla se "auki". 

 ISTUKKA  "Mun varmaan pitäis tietää tää. Se on kiinni vauvassa, napanuoran toisessa päässä. Sielt tulee kaikki ruoat ja vitamiinit ja kaikki vauvalle. Jotkut syö sen."
Istukan kautta kulkeutuu vauvalle happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä sekä se myös kuljettaa pois kuona-aineita vauvasta äitiin. Istukan tärkeä tehtävä on muodostaa istukkahormonia (hcG), joka on elintärkeä sikiön kasvulla ja kehittymiselle. Jälkivuoto (eli synnytyksen jälkeinen kuukautisvuotomainen vuoto) johtuu muuten istukan kohdunseinämään jättämästä haavapinnasta.

 KIINTYMYSVANHEMMUUS  "Se on se ku lapsi kiintyy jompaan kumpaan vanhempaan enemmän."
Kiintymysvanhemmuus on lempeä ja lapsentahtinen kasvatustapa, jossa kunnioitetaan lapsen ajatuksia ja tunteita sekä pyritään ymmärtämään lasta kokonaisvaltaisesti. (Lue lisää: kiintymysvanhemmuus.fi)

 MAIDONKERÄÄJÄ  "Sä käytit sellaista. (Milla: Kerran!) Se on se maidonlypsykone. Tai sit se sellanen hämmentävä muovijuttu, joka laitettiin rintaan."
Maidonkerääjä laitetaan rinnan päälle esimerkiksi imetettäessä. Se kerää vapaasta rinnasta maidon talteen, jos sitä heruu imetettäessä toisesta. Mulla oli maidonkerääjät, mutta ne paljastuivat turhakkeiksi omalla kohdallani.

 NENÄ-FRIIDA  "Sillä imetään räkä vauvan nenästä." 
Just niin! Se on siis niistolaite, joita saa ostettua apteekeista ja marketeista. Tästä kehittyneempi versio on Baby-Vac, jolla räkä imetään imurin avulla. (Lue täältä vinkkini nuhaisen vauvan/taaperon olon helpottamiseksi.)

 NIPAT  "Niskapaskat! (Milla: Haluutko selittää, mikä on niskapaskat?) Ei sitä tarvii selittää, kyllä sen nimestä tunnistaa. Sieltä niskasta asti löytyy kakkaa."
Sitähän se nipat tosiaan tarkoittaa. Pikkuvauvoille on tyypillistä, että kakkaa tulee suuri määrä niin kovalla paineella, ettei vaippa ehdi imeä sitä. Silloin se lähtee nopeasti leviämään selkämystä pitkin, koska on niin löysää.

 PERÄPUKAMAT  "Ne on niitä imusolmukkeita, jotka on turvonnut pakaroissa, peräreiän lähettyvillä. Ei kun ihohuokosia vai mitä ne on."
No ei todellakaan ole kumpiakaan, Nikke! :D Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Raskaus on yksi yleisimmistä peräpukamien aiheuttamista. 

 PERÄTILA  "Vauva olis tulossa peppu edellä."
Juuri näin. Perätilasta puhutaan, kun vauva on lasketun ajan tienoilla edelleen pää ylöspäin eli syntymässä peppu edellä. Perätilaisen vauvan voi synnyttää alateitse, mutta useimmiten suositellaan ennemmin sektiota. Meidän poika oli perätilavauva, joten poissuljin alatiesynnytyksen heti, koska koin sen liian riskialttiiksi.

 RINTAKUMI  "Ei soita mitään kelloja. (Milla: Mä en koskaan käyttänyt sellaista, joten ei ihmekään.) Mulla tulee vaan mieleen ne suojat, jotka laitetaan nännien päälle esimerkiksi iltapuvun alle." 
Rintakumi on imetyksen apuväline. Sitä saattaa tarvita, jos imetys tuntuu kivuliaalta tai rinnanpää on hankalan muotoinen vauvalle tartuttavaksi.

 RINTARAIVARIT  "Olikohan se se, kun vauva ei saa maitoo tissistä tarpeeksi nopeesti? Et lapsi söis nopeammin, mitä tissi tarjoo. Ja niitä kausia tulee kaikille imeväisille."
Rintaraivareilla tarkoitetaan tilannetta, jossa vauva tosiaankin raivoaa rinnalla sen sijaan, että tarttuisi siihen kiinni. Rintaraivarit ovat hyvin tavallisia vaiheita, joten niitä ei kannata säikähtää. Syynä voi olla esimerkiksi juurikin hidas heruminen tai vaikka vauvaa vaivaava hampaiden tulo. (Lue lisää Imetyksen tuen sivulta.)

 SEKTIO  "Kun lapsi esimerkiksi perätilan takia joudutaan leikkaamaan ulos tekemällä viilto alavatsaan. Toinen on hätäsektio, jos vaikka synnyttävällä äidillä on voimat loppu tai vauvalla joku hätä."
Sektio on tosiaan synnytystapa, jossa vauva leikataan ulos vatsasta. Sen tyyppejä ovat suunniteltu sektio (syynä esimerkiksi perätilavauva tai synnytyspelko), kiireellinen sektio (komplikaatioita synnytyksen aikana) ja hätäsektio (hengenvaarallisia komplikaatioita synnytyksen aikana). Lue täältä synnytyskertomukseni suunnitellusta sektiosta. 

 SORMIRUOKAILU  "Se on sitä, kun lapsi pääsee itse kokeilemaan ruokailua omaan tahtiin ja tunnustelemaan, miltä ruoka-aineet tuntuvat kädessä. Sormiruokailu kehittää myös motorisia taitoja."
Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että lapsi syö itse sormin, ruokailuvälineellä tai vaikka smoothiepussista. Se on siis vastakohta sille, että lasta syötettäisiin. Sormiruokailussa keskeistä on lapsentahtisuus: lapsi itse määrittelee syömänsä ruoan määrän, laadun sekä tavan. Lapsi tosiaan pääsee itse tutustumaan kaikilla aisteilla ruokaan ja kehittää samalla motorisia taitojaan. (Lue lisää: Sormiruokailun ABC) Sormiruokailu on aivan mahtava juttu, ja mä olenkin sen vannoutunut puolestapuhuja. Musta on ihana seurata, miten Noel on alusta lähtien nauttinut siitä, että saa syödä ihan itse. On myös mahtavaa, että saa itse syödä ruokansa LÄMPIMÄNÄ!

 SUIHKUTISSIT  "Mullehan tuli yllätyksenä, ettei tississä ole vain yhtä reikää, josta maito tulee, vaan se suihkuaa monesta reiästä. Tissin ollessa täysi, maito tosiaan suihkuaa."
Suihkutisseillä tarkoitetaan voimakasta herumista. Silloin maito saattaa juurikin suihkuta ulos rinnasta jopa itsestään. Voimakas heruminen saattaa aiheuttaa esimerkiksi vatsavaivoja  vauvalle, joten silloin kannattaa esimerkiksi alkaa imettämään takakenossa vatsat vauvan kanssa vastakkain tai tyhjentää rintaa lypsämällä ennen imettämistä.  (Lue täältä imetykseni alkutaipaleesta.)

 TASSUTTELU  "Mikä?! Pitäiskö mun tietää tää?"
En ihmettele, jos tämä ei ole Nikelle tuttu juttu, sillä meidän ei ole tarvinnut pitää unikoulua Noelille. Tassuttelulla siis viitataan yhteen unikouluvaihtoehtoon, josta voit lukea lisää vaikkapa täältä MLL:n sivulta.

 TIHEÄ IMU  "Tiheän imun kaudet on sitä, että vauva haluaisi olla koko ajan tissillä, vaikka ei olisikaan nälkä."
Juuri näin. Tiheän imun kaudet tulevat useimmiten kolmen ja kuuden viikon sekä kolmen ja kuuden kuukauden iässä. Silloin äidille saattaa tulla olo, ettei maito riittäisi, koska vauva tahtoisi asua tissillä ja on muutenkin tavallista tyytymättömämpi, mutta siitä ei useimmiten ole kuitenkaan kyse. Tiheän imun kaudet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta niiden kesto saattaa vaihdella. Mä esimerkiksi pääsin helpolla, koska Noelilla ne kestivät vain puoli päivää. 

 VESSAHÄTÄVIESTINTÄ  "Se kuulostaa siltä, että lapsi oppii viestimään, kun hänellä on vessahätä. Vai onko se sitä, että vanhempi oppii tunnistamaan lapsensa vessahädän?"
Vauvojen vessahätäviestintä eli VVV on sitä, että lapsen vanhempi yrittää opetella tunnistamaan merkit lapsensa vessahädästä ja lapsi taas oppii viestimään siitä. Se on siis molemminpuolista kommunikointia. Vessahätäviestintä kannattaisi kuulemma aloittaa heti lapsen synnyttyä, mutta sen voi aloittaa myöhemminkin. Sen perimmäisenä tarkoituksena on siis, että vaippojen käyttäminen tulisi turhaksi. (Lue lisää kestovaippa.fi-sivustolta.)

Mitä sanoja sinä olisit lisännyt tähän listaukseen? Olen satavarma, että unohdin jotain tosi tärkeää, koska harvemmin muistan kaikkea kerralla. :D Mitä luulet, olisiko kumppanisi osannut selittää kaikki näistä?

 Jos tykkäsit postauksestani, rullaa hieman alaspäin, ja paina TYKKÄÄ tai JAA! Nappula muuten pyytää näin alkuun vahvistamaan tykkäyksen, mutta kun tietty raja tykkäyksiä ylittyy, ominaisuus kuulemma poistuu. Kiitos jo etukäteen! :) 

4 kommenttia :