1-vuotiaan levottomat yöt - onko mitään tehtävissä?

1. helmikuuta 2018

Mä olen tehnyt huomion, että tosi monen yksivuotiaan yöt tuntuvat muuttuvan levottomiksi aivan yhtäkkiä. Syntymäpäivänsä tienoilla Noelkin alkoi heräillä useasti yössä itkeskelemään aivan ilman selvää syytä. Tässä on nyt siis pian muutama kuukausi takana totuttua levottomampia öitä. Välillä on toki ollut parempia kausia, mutta pääsääntöisesti yöt ovat meidän mittakaavalla menneet aivan pyllylleen. Pyllylleen mennyt yö on tarkoittanut pahimmillaan sitä, että joko Noel on ollut puolitoista tuntia yöllä hereillä tai sitten muutaman tunnin ajanjaksolla kitissyt 5-15 minuutin välein. 

Me ollaan mietitty päämme puhki jotain keinoa, jolla saataisiin yöt rauhoitettua. Haluatko kuulla mitä me ollaan jo kokeiltu? No, minäpä kerron.
SÄRKYLÄÄKE - Jos vaikka itkun syynä olisi hampaan aiheuttama kipu tai muu kiputila.

TAVALLISTA TUHDIMPI ILTAPALA - Jos vaikka aamuyöllä olisi hiipinyt nälkä. 

VIISI TUTTIA SÄNGYSSÄ - Jotta itkun syy ei olisi hukkunut tutti.

SUKAT JALKAAN - Jottei poika heräisi ainakaan siihen, että varpaita palelee.

VEDEN TARJOAMINEN - Jos jano pääsi yllättämään pojan.

VÄLTELTY YLIVÄSYMYSTÄ - Jos yliväsymys vaikkapa olisi syynä heikentyneeseen unenlaatuun. Olen tehnyt huomion, että huonojen päiväunien jälkeen yöt ovat usein olleet levottomia.

Ja viimeisimpänä keinona, josta ei vielä olla päätetty, onko kyseessä uhka vai mahdollisuus:

PINNASÄNGYN SEINÄN POISTAMINEN JA KAITEEN VAIHTAMINEN TILALLE - Jos vaikka "aidatussa" tilassa loukussa oleminen aiheuttaisi ahdistusta (Noel lähes aina herätessään nimittäin nousi seisomaan pinnasänkyyn.) tai raajojen kolahteleminen pinnoihin herättäisi hänet.  Toistaiseksi ei olla todettu muuta selvää vaikutusta kuin se, että nukuttaminen hankaloitui. Mehän ollaan jätetty Noel viiden kuukauden iästä lähtien nukahtamaan yksin sänkyynsä. Arvaat varmaan mitä nykyään käy, jos tehdään vanhaan tuttuun tyyliin? Jep, viisi sekuntia ja hän on karannut makkarista. Muuten ei olla huomattu suuntaa ainakaan huonompaan, koska Noel ei öisin kömmi sängystään pois, vaikka heräisi. Mikä toistaiseksi tuntuu toimivan?

UNIRYTMIN MUUTOS - Me jätettiin aamu-unet kokonaan pois. Aiemmin meidän rytmiin siis kuului, että noustiin aamupuurolle klo 6-6.30, mutta heti puuron jälkeen mentiin takaisin nukkumaan. Viime aikoina alkoi kuitenkin tuntumaan, että aamu-unille nukahtaminen kesti päivä päivältä pidempään. Jätettiin ne siis pois, ja nykyään siirrytäänkin heti puuron jälkeen olohuoneeseen leikkimään. Tämä muutos johti siihen, että Noel alkoi nukkumaan ensimmäiset päiväunensa noin 9.30-10.30 (aiemmin 11.30-12.30) ja toiset iltapäivällä joskus klo 14-15 välillä (sama aika). Vaikka aamu-unet jäivät pois, Noel pärjää edelleen tarvittaessa vain yksillä päikkäreillä. 

VIEREEN OTTAMINEN AAMUYÖLLÄ - Mä oon ollut viime kuukausina tosi tiukka siitä, ettei Noel nuku meidän välissä, koska silloin nukun itse tosi kevyttä unta. Päikkäreitä ollaan toki nukuttu vierekkäin, mutta yöt olen halunnut nukkua rauhassa. 

Kaikki on mennytkin viime viikkoihin asti hyvin; Noel on nukkunut tyytyväisenä omassa sängyssään (lähes) kokonaisia yötä. Eilen kuitenkin tajusin, että miksi mun pitäisi olla asiasta niin tiukka?! Poikani rauhoittuu nimittäin samantien silittelystä, sylitelystä, kosketuksesta tai päästessään meidän väliin nukkumaan. Hän ei selvästikään viihdy yksin omassa sängyssään ja kaipaa läheisyyttä.

Aloin pohtimaan, että eikö tärkeintä olisi kuitenkin, että me molemmat saadaan hyvät yöunet ilman hereilläoloa? Onko järkeä huudattaa vain periaatteen vuoksi, jos tilanteeseen olisi helppo ratkaisu? Lisäksi luin jostain, että yksivuotiaana on voimakas eroahdistuksen kausi, ja samantien palaset tuntuivat loksahtavan paikoilleen. Vaikka eroahdistus ei muuten näykään meidän arjessa, ehkä syy yöheräilyihin voisi kuitenkin olla siinä?  

Yllä olevista syistä päätin, että toistaiseksi Noel saa siirtyä meidän sänkyyn nukkumaan herätessään aamuyöllä. Se saattaa johtaa myöhempiin ongelmiin, kun pitäisi opettaa hänet taas nukkumaan omassa sängyssään, mutta tällä hetkellä tärkeintä on, että me molemmat saadaan hyvät yöunet. Nikke nyt nukkuu vaikka mikä olis! :D

Tämä viereen ottaminen on muuten tuonut mukanaan mukavan muutoksen: yöunet ovat pidentyneet niin paljon, että ollaan viime päivinä herätty vasta 7.30-8.30 välillä! UUJEAH! Voin kertoa, et on hiukan mukavampaa herätä yöunilta noin "myöhään" kuin jo kuuden aikoihin. Myöhäisempi herääminen on myös johtanut siihen, että Noel on nukkunut vain yhdet päiväunet noin klo 12.30-14.Vielä en uskalla huokaista helpotuksesta ja tuulettaa onnistumisesta, mutta muutos parempaan on ehkä tulossa - peukut pystyyn! Toki ikäkauteen liittyvä kävelemään oppimisen aiheuttama levottomuus voi vaikuttaa unen laatuun, ja sille tuskin voi tehdä yhtään mitään, mutta kukaan ei ainakaan voi sanoa, ettei me oltaisi yritetty kaikkea, mitä vaan keksimme, rauhallisempien öiden palauttamiseksi. ;)

Minkälaisilla keinoilla teillä saatiin yöt rauhoittumaan? Onko teillä  tällä hetkellä tai muistatko, että olisi aikoinaan ollut, yksivuotias yöhulinoija?

Kuvituksena on pari puhelinräpsyä (vaikken niitä yleensä harrastakaan blogin puolella) meidän nukkuvasta pikkumurusta, koska nukkuvat lapset on vaan niin kauniita. 

14 kommenttia :

 1. Hyvin samalta kuulostaa kuin meidön tilanne kohta 1-vuotiaan esikoisen kanssa.Aika samoja kikkoja on tullut koitettua mutta ei oo ainakaam vielä auttanut. Toivotaan että pian 😄

  VastaaPoista
 2. Nukkuvat lapset on ihania! <3 Meillä olen ottanut lapset herkästi viereen, että on saanut itse jatkettua unia. Ainoa poikkeus on ollut vaiheessa, jossa olen ollut lopettamassa imetystä. Meidän neljästä lapsesta yksi tulee enää yöllä viereen, jos sattuu heräämään. Hän ei edes ole nuorin. Ajattelen, että on enemmän lapsen luonteesta kiinni, että haluaako isompana viereen nukkumaan.
  Rauhallisia ja pitkiä yöunia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti kohta saadaan sellaisia!

   Mua vähän hävettää, kun pidin turhaan periaatteistani niin tiukkaan kiinni. :D Paljon helpompaa nyt, kun vähän joustaa... Toinen mun sisaruksistani tuli vielä reilusti kouluikäisenä aina silloin tällöin äidin ja iskän väliin nukkumaan. Mä taas oon aina viihtynyt paremmin omassa sängyssäni! Tosiaan siis on varmaan loppujen lopuksi luonnekysymys, viihtyykö lapsi koko yön omassa sängyssään vai ei.

   Poista
 3. Kuulostaa NIIN tutulle!! Täällä kanssa reilu vuosikas poika aloitti yöheräilyt sekä nukkumaan meno hankalaa. Kaikki em. keinot myös kokeiltu. Ajoittain selvästi ollut hammasvaivaa ja siihen kipulääke auttanut. Täällä parhaiten auttanut myös viereen ottaminen, vaikka itse nukun silloin kevyemmin. Eroahdistus on voimakkain 15 kk ikäisenä ja jatkuu siitä 2-vuotiasksi. Olisi kiva kuulla muilta minkä ikäisenä tämä on helpottanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä teille sinne! On tää aikamoista... :D Onneksi aika viimeistään auttaa!

   Poista
 4. Toivottavasti toi päiväunien vähentäminen parantaisi teidän yöunia. Meidän tyttö on pari viikkoa Noelia nuorempi ja häneltä jätettiin toiset päiväunet jo n 11kk iässä. Olenkin ihmetellyt miten saatte Noelin nukkumaan jopa kolmet päiväunet. Meillä yöt menee ihan kivasti, 1-2pikaista heräämistä tutin tippumisen tms vuoksi. Esikoiselta muistan noin 1v 3kk iältä tuon vaiheen, että hän heräsi lähes joka yö valvomaan jopa 2 tunniksi ja tämä vaihe kesti useamman viikon. Välillä heräämisen syynä oli liian täysi vaippa. Viereen ottaminen kyllä yleensä nopeutti uudelleen nukahtamista. Tsemppiä teidän öihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva kuulla, että teillä on rauhaisat yöt. Täytyykin muistaa tsekata vaippa vielä entistä tarkemmin, jos se tosiaan saattaisi olla syynä hereillä oloon.

   Mä oon kans ihmetellyt, et miten paljon Noel on nukkunut! Hän on selvästi viime viikkoihin asti tarvinnut unensa. Mitenkään en oo siis "pakottanut" nukkumaan noin paljon, vaan hän on aina ollut aivan väsähtänyt unille mennessään. Nyt on joku muutos tapahtunut unentarpeen suhteen! Saa nähdä tosiaan, että auttaako tämä unentarpeen muutos öihin!

   Poista
 5. Meillä esikoinen lopetti yöjuomiset vasta 1.5-2v 😂 että meni oma aikansa siinä. Nukkuu tosin levottomasti edelleen potkii ja liikkuu sekä heräilee. Kuopus taas no on vielä vauva ja syö yöllä tissiä 😂 mutta mun mielestä hyvin nukkuu. En ole tosin laskenut monesti päivällä ja yöllä imetän pitäs kyllä 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, aika pitkään jaksoit esikoisesi kanssa yöheräilyjä! Mä taisin lopettaa yöimetykset joskus Noelin ollessa 8-9kk ehkä? En enää muista... :D Meillä se imetys loppui Noelin tahdosta pari viikkoa ennen hänen syntymäpäiväänsä.

   Poista
 6. Meillä on alkanut nyt 10kk hulinayöt. Liittyy ilmeisesti kasvuun ja uuden oppimiseen. Luulen, että aika on se lääke näihin öihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen kanssa, että aika on se viimeinen, joka korjaa rauhattomat yöt. Tsemppiä teille öihin! <3

   Poista
 7. Meillä tyttö nukkui elämänsä alkutaipaleen tosi huonosti. Nyt yksivuotiaana nukkuu onneksi hyvin vaikka herääkin ärsyttävän aikaisin, välillä jo ennen kuutta. Vieressä suostuu joskus nukkumaan ja viereen pääsee joka aamu... Toivottavasti tästä ei seuraa kummallekaan meistä myöhemmin ongelmia. 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas on aina aiemmin nukutti hyvin. Mustakin on ärsyttävää herätä ennen kuutta, joten toivon, että tää myöhempään herääminen olisi pysyvä muutos - peukut pystyyn siis!

   Kiva, että teillä on nyt rauhoittuneet yöt! <3 Myöhempiä ongelmia voi murehtia sit ajallaan... Nyt vaan kaikki keinot käyttöön hyvien yöunien eteen! :D

   Poista