Kaksplus.fi

Päivärytmi 1-vuotiaan kanssa

11. tammikuuta 2018

Mä oon huomannut, että ensimmäisen syntymäpäivän tienoilla lasten päivärytmit alkavat muotoutua erilaisiksi. Siksi onkin mielenkiintoista kuulla, miten muiden päivät kotona rakentuvat. 

Me vietetään useimmiten päivät kahdestaan kotona samanlaisella rytmillä, joka menee suurinpiirtein näin:

klo 5.30-6.15 HERÄTYS (+ AAMUPUURO)   Hetken koomailun jälkeen noustaan koko porukka ylös. Nikke vaihtaa Noelille vaipan sillä aikaa, kun mä teen kaurapuuron mikrossa (hedelmäsosetta joukossa) ja tyhjennän astiapesukonetta. Aamupala nautiskellaan pöydän ääressä piirrettyjä katsoen. Joskus Noel syö lusikalla ja sormiruokaillen puuron, yleensä mä kuitenkin syötän sen.


klo 7.30-9.30 AAMU-UNET   Puuron jälkeen minä ja Noel mennään takaisin nukkumaan. Vasta sitten, kun herätään näiltä unilta, aloitetaan päivä. Lounaaseen mennessä olen pukenut Noelille päivävaatteet ja tehnyt omia aamutoimiani. Jos aikaa jää, leikitään yhdessä. 

klo 10.30-11 LOUNAS   Me syödään yhdessä lounaaksi Niken edellisiltana tekemää sapuskaa. Noel syö sormiruokaillen samaa ruokaa kuin mekin. Yksi hänen lempiruoistaan on Niken tekemä kookos-kanawokki. Jos valmista lounasta ei ole, mä teen yleensä munakasta.

klo 11.30-13.00   EKAT PÄIVÄUNET   Lounaan jälkeen käydään potalla ja leikitään siihen asti, kunnes Noelin pää alkaa tuntua selvästi painavalta, jolloin vien hänet nukkumaan. Me ei olla nukutettu häntä 5kk:n iän jälkeen, pusutellaan, toivotetaan hyviä unia ja jätetään hänet pinnikseensä nukahtamaan itsekseen.


klo 13.30-14.00   VÄLIPALA   Jos Noel herää päiväuniltaan ennen välipalaa, me leikitään tai luetaan se aika olkkarissa. Viime aikoina kaikista hauskinta on ollut kävellä, komentaa äitiä (viimeinen kuva) ja taputtaa joka ikiselle onnistumiselle! Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, menoa ja meininkiä riittää. :D Välipalaksi Noel syö usein hedelmiä, jogurttia, Talk-muruja tai banaanilettuja. Välipalan jälkeen käytän potalla, jos muistan. 

Välipalan jälkeen vietetään aikaa useimmiten olkkarissa touhuten - mennään Noelin ehdoilla! Jos saan jo iltapäivästä meidät ulos, mennään ennen toisia päikkäreitä ulkoilemaan. Mä oon kyllä niin iltapainotteinen ihminen, että jos ulkoillaan, todennäköisesti mennään myöhemmin. 

15.00-16.30 TOISET PÄIVÄUNET   Jos ollaan kotona, Noel nukkuu kahdet päiväunet. Jos taas ollaan liikenteessä, ihan vaikka kävelylläkin, hän ei malta nukkua rattaissa. Onneksi Noel on tosi sopeutuvainen tyyppi, eikä kiukkua väsymystään. :)


16.30-17.00 PÄIVÄLLINEN   Jos unista voi joustaa, ruoka-ajoista ei. Noel taitaa olla tässäkin asiassa äitin poika... Päivälliseksi syödään samaa kuin lounaaksi tai sitten hätätapauksissa (a.k.a. valmista ruokaa ei ole) Noel saa purkkiruoan. Ruoan kanssa Noel juo vettä tai luomu kevytmaitoa. 

17.00-18.45 ISI ON TULLUT KOTIIN!   Kun Nikke tulee töistä, hän "vuorostaan" leikkii Noelin kanssa. Koko loppuillan kuuluukin kikatusta, naurua ja ilonkiljahduksia! Jos on kylpypäivä (noin joka toinen päivä), Nikke kylvettää Noelin ennen iltapalaa. Mä yritän tehdä kotitöitä jo tässä vaiheessa, jotta kaikki ei jää tehtäväksi myöhemmin.  

18.45-19.30   ILTAPUUHAT   Iltapala, käsi- ja kasvopesu, hampaiden harjaus, vaipan vaihto ja yökkärin pukeminen kuuluvat iltapuuhiin, jotka Nikke hoitaa. Sillä aikaa mä siivoan keittiön ja olkkarin. "Nukuttamisen", tai ehkä paremminkin unille rauhoittelun, hoitaa jompikumpi fiiliksen mukaan. Me mennään aina koko porukka makuuhuoneeseen, suljetaan verhot ja valot, ja se kumpi ei "nukuta", pusuttelee ja toivottaa hyvätyöt tässä vaiheessa. Jos mä rauhoittelen Noelin unille, nappaan hänet syliin masut vastakkain ja laulan pari rauhallista laulua samalla silitellen. Sen jälkeen kuiskuttelen korvaan ehkä sata kertaa, että "Äiti rakastaa sinua. Hyvää yötä muru, näe kauniita unia. Äiti rakastaa Noelia", kunnes maltan nostaa hänet omaan sänkyynsä. Hän haluaa ottaa peiton kokovartalohaliin nukahtaessaan. Toiselle puolelle asettelen Pluton vaihtoehtoiseksi halikaveriksi. Toivotan hyvät yöt vielä kerran ja poistun sitten huoneesta. Noel nukahtaa useimmiten nopeasti itsekseen.

Loppuilta onkin sitten omaa aikaa! Mä teen postauksia, Nikke kokkailee ja katsellaan yhdessä jotain sarjaa. On kyl tosi ihanaa, että Noel menee niin aikaisin yöunille! Huono puoli on, ettei Nikelle ja Noelille jää juurikaan yhteistä aikaa, mutta hyvä puoli taas on just tuo oma aika, jota jää reilusti.


Tuollaisella kaavalla saadaan meidän arki kulkemaan! Mä olen laiska ulkoilija, siihen luultavasti tulee kevään myötä muutos. Toivottavasti jo aikaisemmin! Oon vaan niin huono saamaan meitä esim. kävelylenkille valoisalla, koska päivällä meidän "aikataulu" on päiväunien takia niin tiukka. Vaikka Noel jaksaisikin tsempata koko päivän vain yksillä päiväunilla, tuntuu musta tyhmältä jättää ne kotona ollessa välistä, koska hän selvästi tarvitsee molemmat päikkärit. Ulkoilun vähyydestä mulla on huono omatunto, mutta pitäisi vain yrittää sitkeästi opetella saamaan se osaksi päivärytmiä. Toisaalta, Noel ei ole kyllä kamalasti edes viihtynyt pihalla - keinussa vain. Tähänkin varmaan tulee muutos sen myötä, kun hän oppii varmemmaksi kävelijäksi! Sitä odotellessa! :)

Millainen päivärytmi teillä on arkisin? Mistä on pidettävä kiinni, jotta vältytään itkupotkuraivareilta sinun tai lapsesi osalta? :D

4 kommenttia :

 1. Meidän 1-vuotiaan rytmiin kuuluu mm. Herätys ja aamutoimet klo 08-10, yhet päiväunet jotka nukkuu n. Klo 13-16 välillä. Ja iltatoimet aloitetaan niin että viimeistään klo 21.00 ollaan nukkumassa :) Potalle opettelu pitäisi aloittaa tuntuu vaan jotenkin niin haastavalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsit, miten luksukselta kuulostaa klo 8 herääminen! Mä niin haaveilen, et saisin nukkua putkeen pidempään ilman, että pitää välissä käydä aamupuurolla...

   Pottailu tosiaan on homma erikseen, se tuntuu kamalan työläältä niin kuin aina uuden rutiinin opetteleminen! Aloita vaikka niin, et aina yhden kerran päivässä samaan aikaan pottailette. Ehkä se siitä! :) Mun pitäis muistaa kans useammin viedä Noel potalle, mut hän kakkaa aina eri aikaan kuin odotan kakkaa. :D

   Poista
 2. Ja toi ulkoilu. Yhdyn niin sun sanoihin 😀 en oo ikinä kirjoittanut mitään,mutta on kiva lukea sun blogia! Kaikkea hyvää teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että nyt kirjoitit! :) Aina vähän helpottaa huonoa omaatuntoa, kun kuulee, ettei ole ainoa laiska ulkoilija...

   Kaikkea hyvää sinullekin! <3

   Poista