Mitä kertoisin ensimmäistä lastaan odottavalle?

30. tammikuuta 2018

Muistan hyvin, miten ulalla mä olin raskauteen, vauvaan ja äitiyteen liittyvissä jutuissa raskausaikanani. En tiennyt mistään mitään, koska omakohtaista kokemusta ei tietenkään ennestään ollut. Ainoat tietolähteeni olivat muutaman kuukauden raskaudessa edellä oleva ystäväni, oma äitini, neuvola ja aina yhtä ihanan kamala internet. Paljon jäi kuitenkin selvittämättä, koska en tiennyt edes mistä kysyä! Tästä syystä ajattelin koota ylös asiat, jotka itse kertoisin ensimmäistä lastaan odottavalle. R A S K A U S A I K A

Jälkisupistukset, jälkivuoto, istukan synnyttäminen - asiat, jotka koskettavat kaikkia synnyttäjiä, mutta joista harvoin puhutaan. (Lukuvinkki: NÄITÄ EN TIENNYT ENNEN RASKAUTTA)

Raskausaikana, ja vielä pitkään sen jälkeen, koet kaikenlaisia hormonaalisia muutoksia kropassasi. Ne saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä tai hiusten tuuhentumista, näppylöitä tai hehkuvaa ihoa, turvotusta, mielialanvaihteluja, kuukautisoireita tai vaikka siitepölyallergian katoamista, kuten minulle kävi! Ihan mitä vaan siis - niin hyvässä kuin pahassa.

Panosta pukeutumisessa mukavuuteen. Hanki pari alaosaa, joissa joustava mahakappale yltää rintojen alle. Matalamman joustokappaleen koin itse tosi epämukavaksi. Suosittelen hankkimaan yläosiksi pitkiä toppeja ja paitoja, joissa on jo valmiiksi imetysmahdollisuus. (Muista tsekata äitiysvaateosaston lisäksi "normaaliosasto", sillä saatat tehdä löytöjä myös sieltä! Facebookista löytyy myös useita äitiysvaatekirpputoreja.)

Kun raskausajan pukeutuminen alkaa kyllästyttää, panosta asusteisiin tai huulipunaan.  Lue vinkkini raskausajan pukeutumiseen täältä.

Isyyspakkaus on kiva tapa ottaa isä osaksi raskautta. Kurkkaa täältä, minkälaisen isyyspakkauksen kokosin Nikelle. 

OTA MASUKUVIA MUISTOKSI! Usko mua, tulet palaamaan niihin aina silloin tällöin. Seuraavassa raskaudessa on varmasti kiva myös vertailla vatsan kokoa ensimmäiseen odotukseen.

Synnytystä on turha suunnitella tarkasti etukäteen, koska harvoin se menee juuri niin kuin etukäteen ajattelit. Toki kannattaa tutustua esimerkiksi kivunlievitysmahdollisuuksiin ja miettiä etukäteen, mihin niistä itse haluaa tarttua. Niitä toiveita ja ajatuksia kannattaa vaikka kirjoittaa ylös, mutta valmistaudu henkisesti siihen, ettei tilanne välttämättä mene, kuten olet sen etukäteen suunnitellut. Synnytystapa-arviossa mä pyysin, että tietoihini kirjattaisiin toive perhehuoneesta (Nikke sai olla sairaalassa yötä päivää) sekä imetyksen tukemisesta. Mä toivoin kovasti synnytystavaksi alatiesynnytystä, mutta Noelin perätilan vuoksi jouduin synnyttämään suunnitellulla sektiolla. (LUKUVINKKI: SYNNYTYSKERTOMUS / SUUNNITELTU SEKTIO)
V A U V A - A R K I

Älä kuuntele pelotteluja vauva-arjesta. Tai no, kuuntele, mutta varauksella. Suhtaudu niihin mieluummin huonoimpana mahdollisena skenaariona kuin varmana totuutena. Etukäteen tulevaa arkea on turha stressata!

Imetys sattuu, mutta vain alkuun. Mä imetin ensimmäisten päivien aikana kirosanoja pötköön mutisten, koska se kipu nänneissä oli aivan jäätävä! Onneksi kipu kesti vain ehkä puolisen minuuttia. Jos kipu kestää pitkään ja nännit ovat jatkuvasti haavoilla, kannattaa tarkistuttaa vauvan imuote. Kirjoitukseni omasta imetystaipaleestani löydät täältä.

Keskustelkaa ennen vauvan syntymää siitä, mitä uusi elämäntilanne tarkoittaa parisuhteenne kannalta. Parisuhde nimittäin jää useimmiten toissijaiseksi. Me Niken kanssa puhuttiin esimerkiksi siitä, ettei meillä tule silloin olemaan aikaa toisillemme yhtä paljon kuin ennen. Näin siihen oli helpompi suhtautua vauvan syntymän jälkeen, eikä kumpikaan meistä ottanut itseemme siitä, että jäi vähemmälle huomiolle. (LUKUVINKKI: HUOMENNA HALATAAN - MISTÄ AIKAA PARISUHTEELLE?)

Ole avoin ja rehellinen kumppanillesi ja toivo sitä samaa häneltä. Sano ääneen, jos koet olevasi väsynyt tai turhautunut. Kerro kumppanillesi, jos toivot hänen skarppaavan jossain asiassa. Muista myös KEHUA.

Muista ennen kaikkea, että kumppanisi tapa olla vanhempi, on aivan yhtä oikea kuin sinun. ;) (Tiedät kyllä, jos kumppanisi toiminta OIKEASTI aiheuttaa vauvalle vaaraa tai on muuten kyseenalaista.) Esimerkiksi: on monta erilaista tapaa vaihtaa vaippa tai pukea lapsi, ja jos joku tapa on sinulle oikea, ei se välttämättä tunnu yhtä luonnolliselta kumppanistasi. Jos alat neuvomaan liikaa tai annat muulla tavalla kumppanillesi kuvan, ettei hän osaa hoitaa lastaan, saattaa se johtaa siihen, ettei hän enää usko kykyihinsä ja vetäytyy lapsen hoidosta. Lapsen isälle on useimmiten muutenkin hankalampaa luoda side lapseen, joten muista kehua ja kannustaa!

Järjestelmällisyys helpottaa arkea. Raskausaikana kannattaa siivota kaapeista ylimääräiset tavarat ja miettiä kaikille vauvatarvikkeille näppärät paikat, joihin ne aina palautuvat helposti. Usko mua, elämä lapsen kanssa on niiiiin paljon helpompaa, kun laitat tavarat heti omille paikoilleen.

Koska vauvatarvikkeiden markkinat ovat valtavat, suodata tarkasti läpi, mitä oikeasti tarvitset. Kysy äidiltäsi, ystäviltäsi tai lue tästä mun vauvavuoden suosikkini.

Kiinteiden aloittaminen: soseet vai sormiruokailu? Itse olen vahvasti sormiruokailun puolesta puhuja, koska se ensinnäkin vapauttaa mun käteni, mutta kehittää myös lapsen motoriikkaa monella tavalla paremmin kuin soseruokailussa. (Suosittelen erittäin lämpimästi Facebookista Simppeli sormiruokakeittiö -ryhmää!)

Syöttötuolin pehmuste on turha! :D Siitä tulee vaan lisää siivottavaa... 

Vauva-arki on vaihetta vaiheen perään! Juuri kun luulet jonkun, esimerkiksi tiheän imun, menneen ohi, alkaa uusi vaihe. Tämä on yleinen vitsi meidän äitien keskuudessa. :DÄ I T I Y S

Anna aikaa itsellesi raskaudesta ja synnytyksestä palautumiseen. Jokainen meistä palautuu omaan tahtiinsa eikä siksi kannata verrata itseään toisiin äiteihin. Voit lukea tarinan palautumisestani näistä postauksista: puoli vuotta sektion jälkeen ja vuosi sektion jälkeen. Kuten kuvistani näet, sosiaalisen median antama kuva timmeistä juuri synnyttäneistä äideistä ei ole itsestäänselvyys, ja pätee todellisuudessa vain pieneen osaan äideistä.

Imetyksen lopettaminen ei ole välttämättä niin yksinkertainen juttu kuin etukäteen luulet. Joskus imetys voi loppua paljon aikaisemmin kuin toivot itsestäsi riippumattomista syistä. Joskus taas lapsen vierottaminen rinnasta voi olla tosi hankala prosessi. Meillä se loppui helposti Noelin tahdosta, mutta lopettamista seurannut hormonaalinen myllerrys yllätti mut täysin! Lue lisää täältä. (Suosittelen Facebookista Imetyksen tuki ry:n ryhmää!)

Ole armollinen itsellesi. Aina ei tarvitsee jaksaa, joten mieti, mikä oikeasti on tärkeää. Jos olet  esimerkiksi väsynyt ja koti sotkuinen, nuku ja siivoa sen jälkeen se, mitä jaksat ja vauvanhoidolta ehdit. Mä noudatin vauvavuotena neuvolan ohjetta: nuku, kun vauva nukkuu. Luultavasti siitä syystä en juuri koskaan kokenut olevani väsynyt. Oliko meillä sitten sotkuista? No oli, mutta mä en pysty toimimaan väsyneenä ollenkaan, joten priorisoin unen kotitöiden edelle. 

Älä säikähdä äitiyden herättämiä ja voimistamia tunteita. Ne ovat luonnollisia! Uskalla olla avoin, ja jaa tunteesi puolisollesi, ystävällesi tai kenelle tahansa, kunhan et patoa niitä sisääsi. Mä kirjoitinkin hetki sitten siitä, miten voimakas kuolemanpelko yllätti mut Noelin syntymän jälkeen. Lue lisää ajatuksiani äitiyden mukanaan tuomasta laajasta tunteiden kirjosta täältä.

Kaikista tärkein: ÄITEJÄ ON ERILAISIA, ÄLÄ OLE TOISELLE ÄIDILLE SUSI. Älä tuomitse, vaan hyväksy kaikkien äitien erilaisuus. Koska sitähän me ollaan; erilaisia kaikki. Et ikinä oikeasti voi tietää, minkälaista arkea toinen äiti (tai ylipäätään ihminen) elää. Kunnioita toisten äitien päätöksiä ja valintoja, vaikka ne olisivat erilaisia kuin sinun. 

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia postauksia: 100 päivää äitinä, Äitiyden myötä sekä Äitiyden aakkoset.

Mitä haluaisit lisätä listaan itse? Mitä olisit halunnut tietää odottaessasi ensimmäistäsi?

6 kommenttia :

 1. IHANA postaus! <3 Noi kaikki ylläolevat, mut ykkösenä et älä prkl googlaa mitään oireita. Sieltä tulee heti se syöpä. Vähintään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oli kyl hyvä lisäys! :D Se pitäis muistaa ihan aina, minkä tahansa oireen kohdalla... :D

   Poista
 2. Kiva postaus! Syöttötuolin pehmustetta sai tosiaan olla pesemässä jatkuvasti.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa et tykkäsit! :)

   Ja jep, siis KOKOAJAN... About puoli vuotta jaksettiin putsata, sitten luovutettiin! :D

   Poista