10 asiaa, joista meidän kannattaisi ottaa mallia lapsiltamme

15. tammikuuta 2018

Tässä pohdiskellessani aikuisuutta, äitiyttä ja tarkkaillessani yksivuotiaamme touhuja, olen tullut siihen tulokseen, että on monta asiaa, joista me aikuiset voisimme ottaa mallia lapsiltamme. 

1. ILOITSE PIENISTÄKIN ASIOISTA
Lasten naurattaminen ei yleensä vaadi kovinkaan paljoa; Noelin saa kikattamaan jopa se, kun isi rämpäyttää haalarin kumilenksuja jalkapohjaa vasten, katso vaikka tästä! Lapset iloitsevat siitä, kun saavat piparin, vaikkei ole herkkupäivä tai siitä, kun näkevät kadulla suloisen koiran. Yritä sinäkin löytää iloa pienistä, arkisista asioista. Arjesta tulee paljon hauskempaa!

2. ÄLÄ MUREHDI TURHIA
Lasten huolettomuus on toisaalta niin ihanaa, toisaalta taas niin ärsyttävää (leikkien siivoamatta jättäminen, vaatteet ympäri asuntoa...). Yritä saada napattua edes vähän huolettomuutta itsellesi, ja yritä olla murehtimatta asioita, joille ei voi tehdä mitään. Joskus näin jonkun kaaviokuvan, jonka ydinidea meni about näin: "Jos murehdit, mieti voitko tehdä  asialle jotain. Jos voit: hyvä, älä sitten murehdi! Jos et: älä murehdi turhaan." Aika nerokasta, eikö?

3. PYYDÄ APUA
Meillä aikuisilla on usein turhan iso kynnys pyytää apua. Lapset sen sijaan pyytävät sitä sen kummempaa miettimättä! He eivät ajattele, että heidän pitäisi osata tehdä kaikki itse, eivätkä he nolostele avun tarvetta. Pyydä siis rohkeasti apua silloin, kun sitä tarvitset. On rohkeutta sanoa ääneen, ettei osaa, tiedä tai jaksa. 

4. MUISTA IHMETELLÄ MAAILMAA
Jos jotain olen oppinut Noelin syntymän jälkeen, niin pysähtymään hetkeen ja ihmettelemään ympäröivää maailmaa. Mä olen kyllä luonteeltani aina ollut sellainen, että kuljen metsässä katse puiden latvoihin suunnattuna ja kahvilassa istun tarkkailemassa maailmanmenoa, mutta nyt olen alkanut ihmetellä entistä pienempiä yksityiskohtia. Me aikuiset helposti imeydytään arkeen ja sen kiireisiin muistamatta pysähtyä ihmettelemään, ihailemaan ja tutkimaan ympäröivää maailman menoa. Pysähdy siis.

5. OLE AVOIN
Lapset ovat avoimia tunteidensa ja sanojensa suhteen. Ole sinäkin! Älä patoa tunteitasi sisällesi, puhu rehellisesti ja aidosti, keskustele. Aivan yhtä suorasukaiseksi ei kuitenkaan kannata alkaa; totuuksien laukominen tuntemattomalle voi olla söpöä (tai ainakin kiusallista) lapsen suusta, muttei ehkä meidän aikuisten. :D 

6. HEITTÄYDY 
Mä aina ihailen lapsia, jotka heittäytyivät leikkiin, tanssiin tai mihin vain AIVAN TÄYSILLÄ! Tiedätkö mikä heidän salaisuutensa on? Se, että lapset eivät mieti sitä, mitä muut ajattelevat! Siinäpä meille aikuisille hommaa.

7. USKO ITSEESI
Lapset uskovat kykenevänsä tekemään mitä vain ja tulemaan isoina vaikka batmaneiksi, kissoiksi, prinsessoiksi tai astronauteiksi! Ota mallia ja usko itseesi lapsen lailla. If you can dream it, you can do it, sanoi Walt Disney.

8. ANNA ANTEEKSI
Jos lapsille tulee keskenään kinaa, sen selvittäminen ei vaadi muuta kuin anteeksipyynnön puolin ja toisin. Siinä se. Sen jälkeen koko asiaa ei luultavasti edes mietitä! Asiasta irti päästäminen ja anteeksiantaminen on vaikeampaa meille aikuisille. Voisi kuitenkin olla hyvä tavoite oppia päästämään irti ja antamaan OIKEASTI anteeksi. Vanhat kaunat kuluttavat, väsyttävät ja imevät turhaan mehuja.

9. ÄLÄ LUOVUTA
Mä niiiiin ihailen lasten sitkeyttä! Kirjoitinkin viime viikolla, että Noel harjoittelee ahkerasti kävelemistä. Kun hän pyllähtää, hän nousee samantien hymyssä suin pystyyn yrittääkseen uudelleen. Hän ei lannistu vaikka mikä olisi ja taputtaa itselleen parinkin onnistuneen askeleen jälkeen. Ensi kerralla, kun meinaat lannistua, taputa itseäsi olkapäille, sano, että pystyt siihen ja kokeile uudestaan. Kun onnistut, anna itsellesi aplodit maailman suurin hymy kasvoillasi! ;) 

10. OLE AITO ITSESI
Lapsi ei osaa olla muuta kuin oma itsensä, miksi siis sinunkaan pitäisi? Musta tuntuu, että lapsilla on kuudes aisti: he aistivat, kun joku aikuinen ei ole oma aito itsensä. Kukaan ei tykkää feikkaajista, joten ole juuri se, minkälainen oikeasti oletkin. Se riittää. Sinun ei tarvitse olla yhtään enempää tai yhtään vähempää. 

2 kommenttia :

  1. Viisaita ajatuksia ja ajttelemisen aihetta itsellekkin. T. Päiväkotiharjoittelua tekevä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mahtavaa, että postaus herätti ajatuksia sussa. :)

      Poista