9. LUUKKU: MITEN BUDJETOIDA JOULULAHJAT?

9. joulukuuta 2017


Kun joulua vietetään lompakonnöyrit tiukalla, miten budjetoida joululahjat? Mä ainakin haluaisin muistaa rakkaitani ISOSTI hankkimalla juuri heille sopivia lahjoja, jotka kertoisivat, että olen kiitollinen kaikesta tuesta, avusta ja rakkaudesta, jota olen kuluneen vuoden aikana heiltä saanut. Hiukan siis harmittaa, että tänä jouluna täytyy hillitä lahjojen ostamista. Tuskin meidän läheisetkään toivoisivat, että maksetaan itsemme kipeiksi joululahjoista, mutta syödään sen seurauksena hernekeittoa koko kuukausi. 

 Kuinka ostaa lahjat järkevästi? 
Suunnittele lahjahankinnat ajoissa. Kirjaa ylös aina, kun keksit lahjaidean.
Suosi alennuskampanjoita tai jopa jo kesän alennusmyyntejä. 
Laadi budjetti lahjoille ja pysy siinä. Mieti kuinka paljon sinulla on varaa käyttää lahjojen hankintaan.
Tee osa lahjoista itse. Kukapa ei ilahtuisi itseleivotusta leivästä tai muusta lahjasta, jonka tekemiseen on selvästi nähty vaivaa. 

 Miten priorisoida lahjat ja lahjansaajat? 
Kenelle isoin paketti tai kallein lahja? Mä en ihan ymmärrä jouluun vahvasti liittyvää materialismia. Miksi lahjaan käytetyllä summalla pitäisi olla väliä? Eikö pääasia ole, ettet joudu konkurssiin joulun takia? Eikö ajatus lahjan takana ole se kaikista tärkein? Ihan yhtä oikein on, jos perheessä sovitaan, ettei joululahjoja tänä vuonna osteta. Kukin tyylillään!

Me Niken kanssa aiotaan tehdä niin, että päätetään yhdessä "kattosumma", jonka alle kaikkiin lahjoihin käytettävän summan pitää mahtua. Tämä kattosumma on tietysti se summa, joka meillä on varaa käyttää lahjoihin. Tietysti myös päätetään, kuinka paljon maksimissaan käytetään rahaa yhden henkilön lahjaan. Loppujen lopuksi kuitenkin käy niin, että joku maksaa vähemmän, joku taas hiukan enemmän, jolloin tilanne pysyy kuitenkin hallinnassa.

Me ollaan myös sovittu keskenämme, että käytetään toistemme lahjoihin enintään 50€. Nikke saattaa siitä lipsua, kuten viime vuonna, kun meidän ei pitänyt hankkia lahjoja toisillemme, mutta mä yritän pysyä rajoissa. :D En usko, että käytämme Noelin lahjoihinkaan paljon rahaa. Luultavasti ostamme jonkun lelun ja kirjan, tuskin enempää. Se on nimittäin satavarma, että Noel saa kuitenkin monta pakettia, vaikka me ei ostettaisi yhtäkään!  

 Onko noloa, jos ei hanki kallista lahjaa? 
Mun mielestäni ei tarvitse nolostella, jos hankkimasi lahja ei ole kallis. Kallis on toki suhteellista, mutta itse miellän kalliiksi sellaisen, joka on juuri sinun kukkarollesi liian kallis. Toiselle se voi olla 20€, toiselle taas 150€. Jos lahjansaaja loukkaantuu "liian halvasta" lahjasta, on ongelma hänellä, ei sinulla. 

 Pitääkö hävetä, jos saa itse kalliimman lahjan kuin on ostanut? 
Ei pidä! Joulun syvin tarkoitus on todellakin mennyt ohi, jos kilpaillaan siitä, kenen lompakko on ollut pullein lahjoja ostettaessa.  

 Voiko lahjan ostaa kirpputorilta/second handina? 
Mä itse voisin ostaa kirppikseltä lahjan sellaiselle henkilölle, joka itse kiertää kirppiksiä. Luultavasti silloinkin ostaisin vain tosi hyväkuntoisia juttuja. Sellaiselle,  joka kiertää kirpputorit kaukaa, en missään nimessä ostaisi käytettyä tavaraa lahjaksi. Hän tuskin ilahtuisi lahjasta! 

 Muista, mikä hankkimassasi lahjassa on oikeasti tärkeintä. 
Tärkeintä ei pitäisi olla lahjaan käytetty summa, vaan ajatus lahjan takana. Kaikista parhaimmat lahjat ovat niitä, joista heti paketin avatessaan näkee, että tää oli just mulle suunniteltu lahja.

PSST... Kurkkaa täältä pienen budjetin lahjaideoita!


2 kommenttia :

  1. Just näin Milla <3 ei se summa vaan ajatus. Ise teen aikuisille diy -lahjoja, ja voin sanoa et enemmän niissä on rakkautta kuin kalliissa kelloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! <3 Mäkin oon ajatellut suosivani DIY-lahjoja tänä vuonna, mutten vielä oo aivan päättänyt, että mitkä toteutan. :)

      Poista