14. LUUKKU: JOULUN USKONNOLLISUUS - MITEN SE NÄKYY MEILLÄ?

14. joulukuuta 2017


Kumpikaan meistä, Nikke tai minä, ei ole kasvanut kovin uskonnollisessa perheessä. Me molemmat kyllä kuulutaan evankelisluterilaiseen kirkkoon, mutta se ei ole näkynyt juurikaan meidän arjessa lapsena tai nyt aikuisenakaan. Koska me suomalaiset olemme taustaltamme kristinuskoinen kansa, on joulu yleisesti liitetty Raamatun kertomukseen Jeesuksen syntymästä. Mulle se on kuitenkin ollut aina enemmän tonttujen ja joulupukin aikaa. 

Mun lapsuudessani ainoat selvästi uskonnolliset perinteet joulunaikaan olivat seimikoristeen esillelaitto sekä jouluevankeliumin lukeminen ennen jouluateriaa. Joululauluja olemme jonkin verran kuunnelleet ja niistähän yllättävän moni on enemmän tai vähemmän hengellisiä. Toki meillä on ollut myös tähti kuusen latvassa (joka siis käsittääkseni viittaa tähteen, joka ohjasi tietäjät seimen luo). sekä muita tällaisia huomaamattomampia viittauksia kristinuskon jouluun, mutta kovin vahvasti meidän uskontomme ei ole ollut läsnä joulunvietossamme. En ole varmaan joulukirkossakaan ikinä käynyt paitsi opettajan roolissa.

Mä aloin yksi ilta pohtimaan, että sitten kun Noel on isompi, mitä mä kertoisin hänelle joulusta ja syistä, miksi sitä juhlitaan. Mä kun en ole varma uskonko Jumalaan, ja siksi musta tuntuisi hassulta alkaa kertomaan tarinaa Jeesuksen syntymästä. Se tuntuisi tosi vieraalta. Toisaalta se taas on juuri se versio, joka viimeistään koulun uskonnontunneilla kerrotaan, joten olisi hassua "salailla" sitä.  Ehkä jonkun kirjan avulla voisi sivuta Raamatun kertomusta? Mutta sitten taas toisaalta joku lasten evankeliumi tuntuu liian uskonnolliselta. :D Millaisen ratkaisun te olette keksineet vastaavassa tilanteessa? 

Tällä hetkellä mun oloni on sellainen, etten jatka omassa kodissani seimi-perinnettä tai jouluevankeliumin lukemista. Seimen tilalle haluaisin rakentaa hyllylle pienen, tunnelmallisesti valaistun joulukylän, jossa vaikka tontut voisivat asustaa. Suunnittelin jo, että yritän joulunjälkeisistä alennusmyynneistä löytää visioni mukaisen kylän tai edes osasia siihen. Kehiteltäväksi vielä jää tarina joulun taustalla, vastaus kysymykseen: miksi joulua juhlitaan? Täytyy keksiä joku meidän suuhun sopiva joulutarina... Mikä ikinä tarina olisikaan, painottaisin yhdessäoloa, kiitollisuutta, pysähtymistä sekä ehdottomasti joulun taikaa, joka muodostuu ikkunoista kurkkivista tontuista ja aattona mahdollisesti vierailevasta Joulupukista. Ja vastauksena postauksen kysymykseen: uskonnollisuus tuskin näkyy meidän joulussa ollenkaan.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti