Imetyksen lopettaminen - miksei kukaan kertonut tätä?!

29. marraskuuta 2017

Meillä loppui imetys Noelin tahdosta noin kuukausi sitten. Olin pikkuhiljaa vähentänyt niin, että lopetuksen aikaan päivän ainoa tissittelykerta oli ennen yöunia. Sekin jäi siis pois, kun Noel oli kiinnostuneempi tutista kuin rinnasta. Kaikki kävi siis meillä tosi helposti ja lapsentahtisesti! Olin mielessäni ajatellut, että lopetan imetyksen pojan ensimmäisen syntymäpäivän tienoilla, mistä Noel taisi olla samaa mieltä. Silti mulla oli muutaman päivän ajan tosi haikea olo.

Mutta arvatkaapa mikä mua ärsyttää? Se, ettei kukaan puhu siitä, mitä imetyksen lopettamisen jälkeen tapahtuu! Sama juttu muuten synnytyksen jälkeisten juttujen kanssa, suurimman osan kertomukset loppuvat siihen hetkeen, kun lapsi tulee ulos. Siksipä loppuraskaudesta kokosin listan niistä asioista, joita en tiennyt ennen raskauttaImetyksen lopettamisesta tiesin sen verran, että rinta saattaa tuntua täydeltä, jolloin siitä pitäisi lypsää pahin paine pois, muttei liikaa, jottei viesti rinnalle maidontarpeesta. Tämä mulla jäi mieleen seurattuani aktiivisesti Imetyksen tuki ry:n FB-sivun aloituksia ja keskustelua. Mitään muuta en osannut odottaa tapahtuvan. En kertakaikkiaan mitään muuta! Ajattelin, että homma oli selvä, kun tukoksia tai paineentunnetta ei rintoihin tullutkaan. Voi miten väärässä olinkaan!

Mä ajattelin, että mun on nyt tehtävä aiheesta postaus, jotta edes joku toinen osaisi varautua tähän paremmin kuin minä. Nimittäin HORMONIT, mitkäs muutkaan! Imetyksen lopettaminen ei ollutkaan niin helppo juttu, koska nyt sen johdosta mun hormonit ovat TAAS sekaisin. Mulla on nukahtamisvaikeuksia ensimmäistä kertaa elämässäni. Mä olen väsynyt 24/7 ja päässä on samanlainen "epäselvä" olo kuin koko alkuraskauden. Mua turvottaa, mikä näkyy kasvoista ja vatsasta, joka ajoittain näyttää samalta kuin raskauden puolivälissä. Vaakakin näyttää nyt enemmän kuin kuukausiin, hiukan reilun kilon, mutta kuitenkin. Ja en tiedä onko tää mahdollista, mutta mun pissakin on tummempaa, vaikka juon edelleen saman verran vettä kuin aiemmin. Kertoisikohan sekin turvotuksen kerääntymisestä vai kuvittelenko vaan? Meillä on pieni ja aktiivinen Marraskuisten äitien porukka, josta selvisi, etten ole yksin asian kanssa. Kaksi heistä on myös huomannut outoja oireita: turvotusta, pahoinvointia ja raskausajasta tuttuja ällötyksiä. Mietittiin yhdessä, ettei voi olla sattumaa, että samassa yhteydessä meille kaikille tuli raskausajasta tuttuja oireita. Googlaamalla löysin myös keskusteluketjuja imetyksen lopettamisen aiheuttamista oireista. Outoa, ettei niistä mainita, vaikka tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että imetyksen lopettaminen aiheuttaa hormoniheittelyitä. Mä olisin ainakin ollut iloinen, jos olisin saanut kuulla tästä etukäteen. Olisin osannut varautua tulevaan sen sijaan, että olisin pahalla mielellä turvotuksesta ja jatkuvan väsymyksen aiheuttamasta syyllisyydentunteesta. 

No, se on turha kiukutella hormoneilla. Niille kun ei voi tehdä yhtään mitään. Aika auttaa ja toivottavasti tämä olo tästä pian normalisoituu. Se on varma, että seuraavan raskaustestin plussan jälkeen en ihmettele enää mitään! :D Kaiken voi laittaa hormonien piikkiin. 

9 kommenttia :

 1. Kiitos kun kirjoitit aiheesta! Mulla on myös imetyksen lopettaminen edessä tässä parin kuukauden sisään. Tänään tiputin aamuimetyksen pois, jäljellä on enää iltaimetys.
  Oon lukenut blogiasi silloin tällöin, mut ilmeisesti aina aika väsyneenä, sillä vasta nyt tajusin, että meillä on samassa kuussa (11/-16) syntyneet lapset. Saman syntymävuoden olin sentään väsymykseltäni tajunnut :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit postauksestani. Toivottavasti sä pääset helpolla lopettamisen kanssa. :)

   Haha, no ei sitä aina voi skarppi olla :D♡

   Poista
 2. Hei!!! siis tää oli loistava. Mä imetän vielä 1-2 kertaa päivässä kohta 1-vuotiasta lastani ja oon ihmetelly just outo oloa.. väsyttää mut en saa illalla unta, päässä on semmonen pieni "känni" olo ilman todellakaan mitään hilpeyttä :D vaan semmonen vähän pihalla .. olo on. selvästi hormonitoiminta yrittää jotenki palautua koska mahaa juilii menkkamaisesti (ei siis oo vielä alkanu kuukautiset). Niin voisko nämä nyt sit laittaa tän imetyksen lopettelun piikkiin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis kuulostaa ERITTÄIN tutulta! Jos jotain opin raskaudesta ja imetyksestä, mitä vaan voi laittaa hormonien piikkiin. :D

   Kiva, jos löysit vertaistukea mun postauksesta, just sen takia kirjoitinkin postauksen! :)

   Poista
  2. Aah Kiitos tästä jutusta! Ihana oli huomata etten ole yksin 👍😊

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta ! Tästä asiasta puhutaan aivan liian vähän! Itse lopetin 4 päivää sitten miltein kolme vuotta kestäneen imetyksen. Koko aika kuvottaa, ruuat melki kaikki ällöttää jnejne.. Niin kurjaa kun tämä onkin niin mukava silti huomata etten ole ainoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että postaus osui ja upposi suhun! :) Täysin samaa mieltä olen, että imetyksen lopettamisen seurauksista puhutaan liian vähän. Toivottavasti sulla menee oireet nopeasti ohi! :) <3

   Poista
 4. Moikka! Itse tällä hetkellä tässä samassa tilanteessa :( kuinka nopeasti sulla loppui noi oireet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Harmillista kuulla! :( Mä en yhtään enää muista, mutta veikkaisin, että enintään pari kuukautta varmaan meni, että oireet loppuivat.

   Poista